Bli med på Sommerles

Bli med på Sommerles!

Sommerles er sommerens kuleste lesekampanje for barn som går i 1. til 7. klasse. 1. juni starter vi igjen over hele landet, og Lier bibliotek er med! I år har også Tranby bibliotek sommeråpent på grunn av Sommerskolen i Lier med mange aktiviteter på biblioteket. Dermed kan du hente premier både der og i Lierbyen i hele sommer!

Lesekampanjen er digital og foregår på nettstedet Sommerles.no . Kampanjen arrangeres av bibliotek over hele landet. Målet vårt er å få flest mulig barn til å lese mest mulig gjennom en lang sommerferie. Sommerles.no varer fra 1. juni – 31. august hvert år. Dette er det sjette året Sommerles.no arrangeres på Lier bibliotek.

Brukerprofil

1. juni åpner Sommerles.no for at barna kan registrere seg. For å delta må man lage seg en profil med brukernavn, foresattes e-post, navn, hvilket bibliotek de tilhører, lånenummer, kjønn og klassetrinn. Det er viktig å registrere riktig klassetrinn siden dette bestemmer vanskelighetsgraden. Når profilen er opprettet, er det bare å sette i gang med å lese!

Registrere bøker, XP og level

Når man er ferdig med en bok, søkes den opp via boksøket og registreres som lest. For hver leste bok får deltakeren XP (poeng) basert på antall sider i boka og de vil etter hvert gå opp i level. Barna samler også opp XP på andre måter, som ved å stikke innom biblioteket for å hente ukens kodeord og ved å lese/lytte til og løse oppgaver knyttet til Sommerlesfortellingen. Hvert level krever mer XP enn det forrige, slik at det oppleves som enkelt i starten og blir mer utfordrende etter hvert. Alle deltakere skal med litt innsats kunne klare å oppnå level 10 og de fleste oppnår også level 20. Det er ingen øvre grense for hvor høyt opp i level man kan nå.

Når man registrerer en bok får man også mulighet til å si hva man synes om boka. Å skrive en liten bokanmeldelse er valgfritt, men alle må gi antall stjerner og krysse av for noen forhåndsbestemte kategorier, for eksempel om de synes boka var morsom, trist, spennende, kjedelig, lærerik osv.

Belønninger

Underveis belønnes barna på forskjellige måter. De viktigste belønningene på Sommerles er premier og troféer. Premier er små, fysiske premier som barna henter på biblioteket, mens troféer er digitale utmerkelser som de kan samle på og smykke seg med på profilen sin. Alt barna gjør på Sommerles fører til at de avanserer i level, men det er lesingen som teller aller mest.

Den første premien kan hentes på biblioteket når man har kommet til level 10, den neste på level 20 og den siste premien på  level 30.

Mens noen barn er mest opptatt av de fysiske premiene, synes noen det er gøy å jakte på troféer! Et trofé er en digital utmerkelse som gis for mange forskjellige ting, for eksempel når du har lest en skikkelig tykk bok eller lest 3 bøker på et annet språk, svart riktig på oppgaver og kodeord osv.

Sommerlesfortellingen og kodeord

Sommerlesfortellingen er spesialskrevet for kampanjen av Mari Moen Holsve.  Årets fortelling er delt inn i 12 kapitler, og hver uke slippes et nytt kapittel sammen med ukens kodeord. Ukens kodeord skrives ut på et ark som henges opp i biblioteket.

Bli med på Sommerles du også!