Det grådige hjerte – Bjørg Viks vei

Om Bjørg Viks forfatterskap
Ved Lars Vik
Lierbyen bibliotek, tirsdag 23. november kl. 19.00

Det grådige hjerte – Bjørg Viks vei

Ved Lars Vik.

Tirsdag 23. november kl. 19.00

Gratis inngang.

Lars Vik er ikke bare skuespiller og dramatiker, han er også Bjørg Viks sønn. I flere år har han arbeidet med biografien om morens liv og forfatterskap. I hennes etterlatte papirer kom han over refuserte romaner, ungdommelige kjærlighetsbrev og nærgående dagbøker. Dagbøker som siden dannet utgangspunkt for de tre romanene om Elsi Lund, kalt «en bauta i norsk etterkrigs-litteratur».

Bjørg Viks virke som en av kvinnebevegelsens frontfigurer var ikke uten omkostninger. I et underholdende og vekslende kåseri inngår anekdoter fra forfatterens omskiftelige liv, høytlesning av hennes tekster og om arbeidet med biografien om moren. Lars tegner et helt og nært bilde av en elsket forfatter, en engasjert feminist, og en sammensatt mor. Boka  Bjørg Viks vei ble lansert 18 september.

Bjørg Vik 

(1935-2018) var en av våre mest markante feministiske forfattere. Med sine åpenhjertige skildringer av utroskap og ekteskapskonflikter i middelklassen, og av unge jenters og modne kvinners bindinger til tradisjonelle kjønnsrollemønster, slo hun an en tone som var ny og gjenkjennbar. Den appellerte til en stor lesekrets. Vik har skrevet ni novellesamlinger, fem romaner og en rekke skuespill. Hun er oversatt til ca. 30 språk og har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Aschehougprisen (1974), Kritikerprisen (1979), Cappelenprisen (1982), Telemark fylkes kulturpris (1987), Doblougprisen (1987), Ibsenprisen (1991) og Oslo bys kunstnerpris (2001).

Lars Vik

(født 8 april 1958) er en norsk skuespiller og dramatiker. Han var med på å starte Grenland Friteater i 1976, der han fortsatt arbeider som skuespiller, dramatiker og pedagog med spesiell interesse for teater for barn og unge. Lars Vik er særlig kjent for klovnefiguren Fritjof Fomlesen som han har spilt både på scene, film og fjernsyn. Lars Viks første kommersielle gjennombrudd var i samarbeid med Trond Hannemyr som klovneduoen Sjakk & Ludo, som også ble sendt på barne-tv tidlig på 80 tallet.