Industrihistorie på Engersand
I området Gullaug og Engersand finner vi store deler av Liers industrihistorie. I Engersands nærhet har flere bedrifter vært etablert på arealene som en gang har tilhørt Søndre Gullaug Gård. Blant disse var Cementfabrik Norge Ce-NO Portland Cement AS, en betydelig bedrift etablert i 1917 og i drift til 1928. Bedriften etablerte også Gjellebæk Kalkbrud på Tranby der råstoffet lå tilgjengelig i fjellet. Transporten foregikk med hjelp av en taubane fra steinbruddet ned til sementfabrikken; et luftstrekk på 9,3 km over høye åser og dype daler. Banen var godt synlig oppe i Sørumåsen. Den krysset seks veier, samt jernbanen og fraktet 420 kg kalkstein i kurver med 80 meters avstand. Ferdes du i marka kan du ennå finne spor etter taubanen som mosegrodde sementfundamenter som bar mastene. Det gamle steinbruddet i Tranby omfattes i dag av Gjellebekkmyrene naturreservat.
Andre gamle bedrifter som har hatt tilhold i området er Gullaug Forblændstenfabrik AS, Cellulosestøpning AS, Gullaugsten og AS Norske Siporex Fabrikk. De siste bedriftene var Ticon Plastindustrier A/S og SelcoTek AS.

Norsk Siporex 1954
Da Ticon flyttet ut med sin industrivirksomhet i 1998, vokste det fram en drøm om å utvikle hele Engersand til et av Østlandets mest unike og spennende boligområder.
Drøm ble til virkelighet. Det vakre området langs sjøen er nå bygget ut med en kombinasjon av eneboliger og blokker. Langs vannkanten kan beboerne vandre langs kyststien, det er anlagt båthavn og områdene mellom husene har fått en parkmessig opparbeiding. Strandlinjen er regulert til offentlig område.
Historiske bilder: Lier Historielag