Lierelgene i Utenga

Helleristningsfelt

Helleristningsfelt – Lierelgene i Utenga

Norges største helleristningsfigur som forestiller elg ligger i Lier! Funnet ble meldt inn til Buskerud fylkeskommune i 2013 . Bergkunsten hadde vært kjent blant lokalbefolkningen, men etter innmeldingen ble området fredet og bergkunsten dokumentert.

Bergkunsten er fra den arkeologiske perioden som kalles eldre steinalder (9500 fvt. – 3900 fvt.). Helleristningsfeltet består av tre elgfigurer, den største måler over fire meter i lengde og den minste ligger inne i magen til en av figurene!

Fra opptegning av figurene i forbindelse med dokumentering og skjøtsel i 2021. Foto: Buskerud fylkeskommune.

Elgristningene her i Lier hører trolig til samme kulturkrets som helleristningene i Skogerveien og på Åskollen i Drammen. Alle bergkunstfeltene ligger på omtrent samme høyde 50-60 meter over havet og viser alle figurer av elger. Flere elgristninger finnes også på Katfoss i Modum.

Kart med en simulert høyere vannstand på 60 moh.

Bergkunsten ble hugget på svaberg i det som da var kystlandskap med fjorder og trange sund. Steinaldermenneskene som levde i Lier for 6000-7000 år siden drev jakt, fangst og fiske i det fjordbassenget som strakk seg fra Katfoss og muligens helt inn til moreneryggen som strakk seg over Lierdalen fra Egge til Lyngås kun brutt av Lierelvas løp .

Nattlysning i forbindelse med dokumentasjon av feltet i 2013

Informasjon

Adresse:
Ringeriksveien, RV 285,
Tronbergfjella/Utenga