Lørdagsuniversitetet: Flått

Ved Professor Andrew Jenkins
Lierbyen bibliotek
Lørdag 26. mars kl. 11.00 – 12.00

Lørdagsuniversitetet: Flått

Lierbyen bibliotek lørdag 26. mars kl. 11-12

Flåttens livssyklus; hvorfor er den smittebærer? Hvor farlig er den? Hvordan å unngå den. Skogflåtten, Ixodes ricinus, er utbredt i kystsonen i Norge nord til polarsirkelen. Den er en fjern slektning av edderkopp, skorpioner og midd og en sterk konkurrent for tittelen «Norges minst populær leddyr».

Flåtten lever utelukkende av blod som den suger fra ulike dyr. Den er avhengig av dette blodmåltidet for å videreutvikle seg til neste stadium i sin livsyklus, men smittestoff kan følge med og dermed bli overført til flåttens neste vert.

Flåttforsker Andrew Jenkins gir en oversikt over flåttens liv, de smittestoffene den bærer, og hva man kan gjøre for å unngå den.

Andrew Jenkins:

Andrew Jenkins er utdannet molekylærgenetiker og er professor i økologisk mikrobiologi ved institutt for natur, helse og miljø, Universitetet i Sørøst-Norge. Han underviser i mikrobiologi og arbeider med antibiotikaresistens og bakteriegenetikk. Bruker molekylærgenetikk-kunnskap i mange ulike samarbeidsprosjekter. Hovedfokus for egen forskning er flått og flåttbårne sykdommer.

Lørdagsuniversitetet:

Lørdagsuniversitetet er en serie populærvitenskapelige foredrag hvor du kan møte forskere fra Universitetet i Sørøst-Norge. Vi trenger kunnskap, og den behøver ikke være gjemt bort i lærebøker og auditorier. En time på en lørdags formiddag er alt du trenger for å lære noe nytt.

Bli gjerne med på diskusjonen etter foredraget!