Obelisken og marmorbruddene på Gjellebekk

Obelisken og marmorbruddene på Gjellebekk

Obelisken og marmorbruddene ligger rett ved skansene på Gjellebekk. Gjellebekkmarmoren finnes blant annet i nærområdet på den innvendige trappa i den eldste delen av Drammen rådhus, i døpefonten i Tangen kirke og i rådhuset i Oslo. All drift ble nedlagt rundt 1960, men spor av bruddene sees flere steder i området ved Høgdabakkene på Gjellebekk.

Inne i skogen står det også en åtte meter høy marmorobelisk, hvilende på en marmorstøtte, som forteller sin del av historien om denne industrielle virksomheten i området. Den ble reist i 1749, og støtten er et minne om kong Fredrik 5’s besøk på Gjellebekk samme år.

Historikk

På Gjellebekk var det stordrift i ca 20 år rundt 1750. Østerrikeren Joseph Keller (derav Joseph Kellers vei) ledet driften av marmorbruddet, og i en årrekke ble flere tusen tonn med Gjellebekk-marmor fraktet til København.

Her skulle steinen brukes til å bygge Fredrikskirken (Marmorkirken) i den danske hovedstaden. Dette enorme byggeprosjektet ble aldri fullført i kong Fredrik 5.’s levetid, men først avsluttet av en rik kjøpmann i 1875.

Informasjon

Adresse:
Høgdabakkene,
ta av fra Joseph Kellersvei, Tranby