Sankt Hallvard – helgen og symbol

FORELØPIG AVLYST: Sankt Hallvard – helgen og symbol

Arrangementet er foreløpig avlyst grunnet Korona-situasjonen. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

Sankt Hallvard – helgen og symbol er et foredrag med Ole Rikard Høisæter med utgangspunkt i boken om St. Hallvard. På biblioteket i Lierbyen onsdag 27. mai kl. 19.00. Gratis inngang. 

Legenden om Sankt Hallvard:

Året er 1043. En maidag blir Hallvard Vebjørnsson drept med pilskudd ved Lierstranda og Drammensfjorden. Han var 23 år gammel og odelsgutt til storgården Huseby i Lier som lå i Vestfold den gang. Slekten var av høy byrd, og Hallvard var fetter av halvbrødrene Olav Haraldsson og Harald Sigurdsson. Deres mor Åsta var søster av Hallvards mor Torny, begge døtre av den pukkelryggede Gudbrand «Kula» Olavsson Breid. Hallvard ble drept fordi han forsvarte en gravid kvinne fra tre forfølgere, som ville straffe henne for tyveri fra en gård litt lenger nord i Lier. Dette martyriet og flere undere knyttet til hans død førte til helgenkåringen ved biskopens og «folkets dom». Sankt Hallvard ble Oslos skytshelgen og dermed også ledd i et politisk maktspill hvor kong Harald ønsket å styrke byen og områdene innerst i Viken mot dansk innflytelse. Samtidig markerer han egen kongemakt og Oslos økende betydning mot det maktsentrum som lå i Nidaros og trøndelagsområdet. De hadde Sankt Olav, nå hadde Oslo fått Sankt Hallvard. Dette er boken om helgenen som også ble profant symbol. Helgenen lever videre i katolske og ortodokse kirker. Som symbol er skikkelsen trolig verdens mest reproduserte helgenbilde. Dette er den første boken om Sankt Hallvard.

Ole Rikard Høisæther:

Ole Rikard Høisæther er magister i kunsthistorie med klassisk arkeologi, forfatter, forlags- og organisasjonsmenneske. Han har skrevet flere bøker og en rekke artikler, forord, antologibidrag og foredrag om norsk og internasjonal kunst- og kulturhistorie.

Han har skrevet bøkene Linderud Gård (1984), Reidar Aulie – kunst og kamp (1998), Fra kunstens verden – kunst for barn (1999), Ferdinand Finne – under hans blomstrende mimosa (2000), Design på norsk (2005 og 2009), Terje Bergstad – under en mørkere himmel (m.fl. 2011), Kongens Hus – Kongeparets boliger (m.fl. 2012) og Norske Rom – Norges ambassade i Stockholm (m.fl. 2012). Høisæther ble innvotert som Fellow of Royal Society of Arts (FRSA) i 1995, har vært styreleder for Haugar Vestfold Kunstmuseum 1992 – 2016, grunnlegger av Terje Bergstad-stiftelsen i 2001, og han er nestleder i styret for Stiftelsen Edvard Munchs Atelier. Høisæther har vært kurator for flere kunstutstillinger, og han er preses emeritus i Norsk Arkeologisk Selskap.

Hele programmet for Sankt Hallvard-jubileet finner du på Lieropplevelser.no: St. Hallvard 2020

Her kan du se Lier biblioteks bøker om Sankt Hallvard.