Store Gilhus gård

Hjertet i den nye Fjordbyen

Store Gilhus gård

En møteplass og arena for kunst, kultur, formidling og kulturarv

Store Gilhus gård er en del av Lier kommune og hjertet i den nye Fjordbyen.

På denne siden vil du kunne finne informasjon om arrangementer og aktiviteter som knyttes til gården i perioder, samt historikk og planer for utvikling videre.

Høsten 2022 kan du oppleve både matfestival, kunstutstillinger og åpne familiesøndager –  finn mer informasjon under

Matveien 2022 og Kunst på Store Gilhus gård

13. september – 9. oktober 2022

Kunst på Store Gilhus gård

Dette blir et spennende møte med samtidskunsten og en unik mulighet til å se en slik utstilling med så mange, rundt 50 veletablerte og solide norske og internasjonale kunstnere, her i Lier og regionen.

Dra på oppdagelsesferd hvor du vil få oppleve kunst i alle medier og former; maleri, tegning, skulptur, innstallasjon, foto, video og lyd og performance – det vil være noe for enhver smak. Kom med et nysgjerrig og åpent sinn – her vil du finne et bredt utvalg av det som rører seg i den norske samtidskunsten.

Gratis inngang for publikum

ÅPNINGSTIDER

Onsdag kl. 12.00 – 18.00
Lørdag kl. 12.00 – 17.00
Søndag kl. 12.00 – 17.00

LES MER OM UTSTILLINGENE – TRYKK HER

Sophie Rodin

Sophie Rodin

Matveien 2022

Matveien 2022 er en fagkonferanse og en fire ukers festival om mat, klimaomstilling, kunnskap, kompetanse og teknologi til inspirasjon og glede for matprodusenter, næringsmiddelindustrien og oss forbrukere.

I tillegg til konferanse blir det i perioden 13. september – 9. oktober gründerarrangementer, familiesøndager, en høsttakkefest, LierLøftet-utstilling, matkurs og mange ulike matrelaterte tematreff og arrangementer.

INFO OG PROGRAM FOR MATVEIEN 2022 – TRYKK HER

Velkommen til familiesøndager på Store Gilhus gård

Ta med deg piknikteppe, venner og familie til en nydelig høstdag i vakre omgivelser – her blir det mange aktiviteter for store og små!

Datoer og åpningstider

Søndag 25. september kl. 11-15
Søndag 9. oktober kl. 11-15

OBS! Søndag 18. september er det Eplefestivalen på Lier bygdetun for hele familien.

Aktiviteter og bidragsytere

Matveien og Kunst på Store Gilhus gård arrangerer åpen dag på Store Gilhus gårdstun. Det blir mat- og smaksboder, samt kåringer av fantastiske vekster fra amatørhager. Bonde- og småbrukarlaget stiller med artige landbruksaktiviteter, Lier Kulturskole bidrar med visuelle og musikalske overraskelser mellom trærne og ute rundt husene, og BUA er tilstede med utlån av sykler, leker og setter opp hoppepute og masse annet gøy utstyr.

Besøksadresse

Store Gilhus gård
Gilhusveien 6
3400 Lier

Parkering og offentlig transport

PARKERING 

Følg skilting til parkeringsplasser nære gården, all parkering er gratis.BUSSFORBINDELSE

Buss 61 til stopp Amtmannsvingen, ca. 10 min å gå til gården. Buss 73 og 261 til stopp Husebysletta, ca. 3 min å gå til gården.TOG

Fra Lier stasjon er det ca. 30 min gange til gården. Ta ellers tog til Brakerøya eller Drammen stasjon for så buss videre derfra.

Finn mer informasjon om kunstutstillingene og eget program for eventer under Matveien 2022 – trykk på knappene under

Om Store Gilhus gård

Historikk

Store Gilhus gård slik den ligger i dag, er fra 1860-årene og er et av de best bevarte eldre gårdsanleggene i nedre del av Lier med alle nødvendige innhus og driftsbygninger. Anlegget med tilhørende park er blant Liers viktigste kulturmiljøer. Navnet Gilhus kommer fra det gammelnorske ordet Gildihus, som kan oversettes som et hus for sammenkomster.

Gården har vært utgangspunkt for både gårdsdrift og en rekke industrivirksomheter på 1800-tallet og opp mot nyere tid. I senere tid har Drammen kommune eid gården og brukt den til ulike bolig- og driftsmål.

Lier kommune kjøpte i 2021 Store Gilhus gård med tilhørende arealer av Drammen kommune, og området er innlemmet i planområdet for Fjordbyen.

Planer videre

Store Gilhus gård skal bli en grønn møteplass og identitetsbygger for stedet og kan bidra med mange kvaliteter som kan gjøre området mer attraktivt allerede ved byggestart. Gården skal huse ulike typer kulturarrangementer og kunstustillinger, være en innovativ arena for dyrking og vise frem lokalprodusert mat og en formidlingsarena for Liers landbruks- og kulturhistore, samt at fokuset er på fremtides dyrking og matproduksjon.

Fjordbyen

Industriområdet Lierstranda og Gilhusbukta i Lier skal i løpet av de neste tiårene transformeres til et attraktivt og urbant bolig- og næringsområde, som vil gjøre Liers kystlinje tilgjengelig for befolkningen, og som vil få tusenvis av beboere og arbeidsplasser i moderne by-omgivelser.

Fjordbyens visjon er «der folk, fjord og fremtid møtes» og Fjordbyen skal gjøre grønne Lier enda grønnere og blåere. Fjordbyen i Lier og Drammen planlegges i tråd med FN’s bærekraftsmål.

Les mer om Fjordbyen, planer og visjoner på deres nettsider – TRYKK HER

Informasjon

Adresse:
Store Gilhus gård
Gilhusveien 6
3400 Lier